Flammenkuche of Flammkuche

Flammenkuche 

(of flammkuchen, of tarte flambée)

Flammkuchen, letterlijk "brandende taart", is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige taart wordt overal in Duitsland verkocht - van restaurants en cafés tot in biertuinen en op straat. Flammkuchen mit Speck wordt als maaltijd geserveerd op een houten bord of als een on the go snack. Hoewel flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is dit niet hoe het smaakt!

Verschil tussen pizza en flammkuchen?

Pizzadeeg is luchtig terwijl het flammkuchendeeg flinterdun en krokant is. 

Pizzadeeg maak je met gist, en het flammkuchendeeg wordt traditioneel gemaakt zonder gist, daardoor moet eigen gemaakt pizzadeeg eerst rijzen en kun je direct aan de slag met het flammkuchendeeg.

Geschiedenis

De oorsprong van flammkuchen ligt in de Elzas. Dit is een streek die meerdere keren een deel van Duitsland is geweest en nu één van Frankrijks kleinste staten is. De Elzas ligt langs de westelijke oever van de rivier de Rijn en grenst aan Duitsland en Zwitserland. In de Elzas, ofwel Alsace, wordt het ook wel Tarte Flambe genoemd.

In de zeventiende eeuw werd de Elzas in beslag genomen door de Franse koning, Duitsland won het grondgebied terug na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. Frankrijk nam het gebied weer aan rond het einde van de eerste Wereldoorlog en in 1940 kwam de Elzas weer in Duitse handen na hun invasie van het land. Tot slot werd het gebied in 1944 bevrijd door Amerikaanse troepen en bleef het eigendom van Frankrijk.

Het verhaal achter flammkuchen gaat terug naar de dagen van belangrijke Alsace bakkers. 

Zij gebruikten overgebleven deeg als proefdeeg om de temperatuur van de door hout gestookte broodoven te meten om het brood voor de volgende dag te bakken. Dun uitgerold deeg werd in het midden van de oven geplaatst en als de oven de juiste warmte had bereikt werd het deeg binnen twee minuten gaar. 

Als de temperatuur te hoog was vatte het vlam. Je begrijpt het al, daardoor werd het dunne deeg flammkuchen natuurlijk genoemd. Eenmaal afgebakken als een knapperige cracker en belegd met wat crème fraîche, uien en spek ontstond uit dit ‘toeval’ de bekende “Elzasser Flammkuchen”.


Contact

Gempstraat 56 3390 Sint-Joris-winge info@gempemolen.be 016 48 73 07

Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x
a