Holstein rund

Er wordt veel gesproken over het opkomende Holstein, een runderras dat enkele van de melkrijkste en malsste runderen van het Europese continent voortbrengt.

De Holsteiner runderen komen oorspronkelijk uit Europa.
Naar verluidt zijn ze in de eerste plaats afkomstig uit de noordelijke delen van Nederland en Duitsland.

De belangrijkste historische ontwikkeling in verband met hun oorsprong zou zo'n 2000 jaar geleden in Noord-Holland en Friesland hebben plaatsgevonden. Oorspronkelijk waren het zwarte dieren en witte dieren van Bataven en Friezen, die als Europese migranten in het Rijndeltagebied neerstreken.

Aanvankelijk werden de dieren gefokt en geslacht om raszuivere dieren te verkrijgen die de meeste melk kunnen produceren door gras te eten. 

Dat was niet voor niets: het gebied had gras in overvloed. Later vond een vermenging van dieren plaats, waardoor zeer efficiënte, hoogproductieve zwartbonte melkvee werd verkregen. Het ras heeft zich ontwikkeld tot grote runderen met een zwart-wit kleurenpatroon.  

Tegenwoordig worden de runderen herkend aan hun kenmerkende kleuraftekeningen en hun uitstekende melkproductie.

Dit runderras verspreidde zich tot in Noord-Amerika en verschillende Europese landen (zoals Oostenrijk en Hongarije). Maar deze koe heeft naast haar uitgesproken melk dus ook heerlijk Holstein vlees te bieden!

Wat het Holstein rund zo uniek maakt is dat ze haar hele leven lang melk produceert waardoor haar vlees: een natuurlijke dieprode kleur heeft en een smeuïge volle botersmaak krijgt.

Zodra hun taak als melkkoe is volbracht, krijgen ze extra gerst en maïs gevoederd.

Het resultaat? Uiterst smaakvol vlees met een vezelige maar malse structuur en een sterke dooradering. 

De ideale vleessoort dus om te rijpen!

Kenmerken

  • Het Holsteinerund wordt ook wel het "Holsteiner Friesianeras" of kortweg "Holsteins" genoemd. Naast de kenmerkende zwarte en witte kleuraftekeningen kunnen de dieren ook rode en witte aftekeningen hebben. In de loop der eeuwen hebben de dieren zich ontwikkeld tot 's werelds melkvee met de hoogste productie.
  • In zeldzame gevallen kunnen ze zowel zwarte als rode aftekeningen met wit hebben. Blauw kan ook de kleur zijn van deze dieren. Een blauwe tint ontstaat wanneer witharige en zwartharige dieren worden gemengd. In de boerenkringen wordt dit vaak aangeduid als Blue Roan.
  • Gezonde Holsteins kunnen kalveren ter wereld brengen die bij de geboorte ongeveer 90 pond of meer wegen. Een volwassen koe kan een gewicht van 1500 pond bereiken en 58 inches groot zijn.
  • Koeien kunnen worden gedekt als zij 15 maanden oud zijn en een gewicht van 360 kg hebben bereikt. Normaliter kunnen koeien negen en een halve maand drachtig zijn.
  • Het leven van deze koeien kan aanzienlijk langer zijn, het normale productieve leven is slechts ongeveer zes jaar.
  • Deze dieren staan bekend om hun opmerkelijke vermogen zich aan te passen aan alle beheers- en gebruikssystemen. Ze zijn perfect geschikt voor zowel grasland als gemengde houderij. Daarom behoren Holsteins tot goedkope houderijsystemen en zijn ze perfect geschikt als koeien voor de zuivelindustrie.
  • Holsteins brengen krachtige kalveren voort, die snel groeien en vroeg volwassen zijn. Wanneer ze goed beheerd worden, vertonen ze geen vruchtbaarheidsproblemen.
  • Doorgaans zijn het goedaardige dieren, dus vrij gemakkelijk in de omgang. Bovendien kunnen ze zonder problemen op stal worden gezet. Het beste is dat de dieren bestand zijn tegen stress en een kuddementaliteit vertonen.
  • Het ras zorgt ook voor een goede vleesvoorziening. Fokkers kruisen Holsteins vaak met runderrassen om een betere kwaliteit kalfsvlees te garanderen.
  • Holsteinrunderen behoren tot de categorie van extreem winterharde en sterke dieren. Omdat zij zich aan zeer uiteenlopende agro-klimatologische omstandigheden kunnen aanpassen, komen zij bijna overal ter wereld voor. Zij zijn in meer dan 150 landen aanwezig.


Contact

Gempstraat 56 3390 Sint-Joris-winge info@gempemolen.be 016 48 73 07

Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x
a