Txistorra

Txistorra

Txistorra is een van de specialiteiten van Baskenland en meer in het bijzonder van Navarra in het zuiden van Baskenland.

Baskenland

Het Baskenland (of voluit: de Autonome Gemeenschap Baskenland) is één van de zeventien autonome regio's van Spanje. Baskenland ligt aan de Atlantische oceaan in het noorden van Spanje, ten westen van de Pyreneeën en de grens met Frankrijk. De hoofdstad van de autonome regio is Vittoria-Gasteiz, maar de grootste stad is Bilbao.

Dit is het land van Chorizo en de minder bekende Chistorra.

Txistorra

Het Baskische woord "txistorra" of "txistor" betekent "worst". Txistorra zou zijn oorsprong hebben in Guipuzcoa, waar er een gebied is, in Lodosa, waar txistorra een andere naam heeft gekregen en nu "birika" wordt genoemd. De txistorra zou zich later verspreiden naar andere Baskische provincies, en staat nu bekend als Txistorra de Nafarroa.

Andere schrijfwijzen zijn o.a. chistorra, 

De chistorra is een lange (gem. 40 cm) dunne (omtrek 2,5 cm) worst van gemalen varkensvlees, paprika (pimenton, bij voorkeur uit Murcia), knoflook en zout in een vel van lamsdarm. Dit is worst om te bakken of eventueel te grillen. Om vervolgens in kleine stukjes te serveren als ‘pinxto’ (of beter montadito, op een stukje stokbrood), de Noord-Spaanse variant van tapas. 

Door het hoge vetgehalte van chistorra, tot wel 70%, komt er bij het bakken een plas rood olieachtig vet vrij. Dat wordt bij sommige gerechten gebruikt om aanvullende ingrediënten in te bakken.




Contact

Gempstraat 56 3390 Sint-Joris-winge info@gempemolen.be 016 48 73 07

Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x
a