Vegetarisch
De definitie van ‘vegetariër’ verschilt van persoon tot persoon.
Algemeen kun je stellen dat een vegetariër iemand is met een voedingspatroon waarin hij of zij de consumptie vermijdt van producten waarvoor direct dieren gedood zijn.
De meeste vegetariërs eten dus geen vlees, vis of schaaldieren.
Ook andere dierlijke voedselproducten waarvoor het dier het leven moet laten worden meestal niet gebruikt.
Zo eten veel vegetariërs geen gelatine (gemaakt uit beendermeel van geslachte dieren), geen kaas (bevat stremsel uit de maag van kalveren) en geen dierlijke kleurstoffen zoals cochenille (kleurstof van rode schildluizen).
Ovo-vegetariër / Lacto-vegetariër
De meerderheid van alle vegetariërs in Nederland en België gebruikt wel eieren en melk.
Hoewel deze groep meestal wordt gezien als de typische huis-tuin-en-keuken vegetariërs, zijn zij volgens de terminologie eigenlijk ‘ovo-lacto vegetariërs’. ‘Ovo-’ is Latijn voor ‘ei’ en ‘lacto-’ betekent melk.
Een vegetariër die wel nog melkproducten gebruikt maar geen eieren heet dus een ‘lacto-vegetariër’. De meeste Indiase vegetariërs vallen in deze categorie, want volgens het Hindoeïsme is melk wel vegetarisch, maar eieren niet.
Veganist
Wie ervoor kiest om naast vlees en vis ook melkproducten uit zijn of haar dieet te schrappen, maar wel nog eieren eet, is een ‘ovo-vegetariër’.
Van een vegetariër zonder één van de deze voorvoegsels zou je verwachten dat hij of zij helemaal geen dierlijke producten eet.
Toch is er voor deze categorie een nieuwe naam bedacht: de veganist.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x